Kissat

Kissan kanssa nukkuminen

Kissa eli kesykissa tai kotikissa (Felis catus, aiemmin Felis silvestris catus) on afrikanvillikissasta (Felis lybica) polveutuva ja petoeläinten (Carnivora) lahkon kissaeläinten (Felidae) heimoon kuuluva kesy nisäkäslaji. Kissat ovat suosittuja lemmikkieläimiä, ja etenkin maaseudulla ne ovat aina olleet hyödyllisiä hiirten ja muiden tuholaisten pyydystäjinä.

Ihminen alkoi pitää villikissoja viljavarastojen suojelijoina Lähi-idässä pian maanviljelyksen keksimisen jälkeen yli 10 000 vuotta sitten. Ensimmäisinä kissojen suurimittaista kesyttämistä harjoittivat muinaiset egyptiläiset, joille kissat olivat tärkeitä myös uskonnollisesti. Egyptistä kissojen pito levisi muuallekin Välimeren alueelle. Keskiajalla kissat kärsivät Euroopassa katolisen kirkon suorittamista vainoista. Kissat nousivat suosioon lemmikkieläiminä 1800-luvulla, ja vuosisadan lopulla aloitettiin myös kissojen jalostaminen eri roduiksi, joita nykyisin lasketaan järjestöstä riippuen olevan noin 50.

Kissalla on voimakas saalistusvietti, ja sillä on erittäin tarkka kuulo ja hyvä hämäränäkö. Kissat viihtyvät yksin ja muodostavat oman elinpiirin, jolla ne liikkuvat ja saalistavat. Kissa nukkuu paljon ja puhdistaa itseään ahkerasti. Kissa elää tavallisesti 14–20-vuotiaaksi, joskus yli 30-vuotiaaksi.

Lue lisää https://fi.wikipedia.org/wiki/Kissa

Mitä kissanpentu tarvitsee?

Kissanpennun hankinta on kuitenkin aina suuri päätös. Ennen hankkimista onkin hyvä tehdä päätös siitä, millainen kissa omaan kotiin sopii parhaiten, päätökseen päästyä kissaharrastus onkin aivan mahtava koko perheen harrastus.Kissat ovat pitkäikäisiä, ja siihen täytyy sitoutua sataprosenttisesti. Koko perheen on hyvä olla selvillä myös siitä, miten kissanpentuja hoidetaan, että kissasta kasvaa hyvä ja tasapainoinen lemmikki. Kissanpentu tarvitsee aluksi paljon erityistä huomiota ja leikkimistä, että se sosiaalistuu ja sen vointia, terveyttä sekä kehitystä tulee seurata säännöllisesti. Näin kissa tottuu ihmisiin ja siitä tulee oiva perheenjäsen.

Kissan raskaus kestää noin 65 vuorokautta, ja yleensä kissa synnyttää itse. Sitä on kuitenkin pidettävä silmällä synnytyksen aikana. Ensimmäiset kuukaudet pentu oppii emoltaan ja sisaruksiltaan monta erilaista kommunikointi-, käyttäymis- ja selviytymistapaa. Kissanpennun luovutusikä on 12 viikon eli kolmen kuukauden iässä.Liian aikaisin luovutetut kissanpennut eivät ole yhtä itsevarmoja ja sosiaalisia, niiden perustaidoissa saattaa olla puutteita, ja niistä voi kasvaa pelkääviä, arkoja ja jopa aggressiivisia. Valitessasi sopivaa pentua, kiinnitä huomiota hyvään kasvattajaan ja siihen, millaisesta paikasta kissanpennun ostat. Älä tue pentutehtailua!

Lue lisää https://lemmikintarvike.fi/kissat/pentutarvikkeet/