Näin lemmikkisi matkustaa turvallisesti autossa

Koira autossa
Koira autossa

Todella monilla suomalaisilla on lemmikkejä, yleensä kissoja tai koiria. Kissa harvemmin matkustaa autossa. Myös pikkulemmikit pysyvät yleensä kotona, vaikka niiden omistaja lähtee käymään kaupassa. Akvaariokalat, terraarioeläimet, häkkilinnut, marsut, kanit ja esimerkiksi hamsterit matkustavat mukana vain silloin, kun se on välttämätöntä. On todella harvinaista voida pitää kania tai kissaa vapaana autossa. Koska vapaana oleva lemmikki voi aiheuttaa vaaratilanteenkin, matkustavat kissat ja pieneläimet yleensä omissa kuljetuskopissaan – eivätkä tykkää siitä yhtään.

Koirat ovat poikkeus. Moni koira matkustaa autossa erittäin mielellään. Ne ilmaantuvat oven suuhun hinkumaan mukaan huomatessaan omistajansa ottavan esiin auton avaimet. On monta tapaa kuljettaa koiraa autossa. Koira voi matkustaa vapaana, tai olla sidottu turvavöihin. Turvallisinta on pitää koiraa farmariauton tavaratilassa olevassa häkissä. Jos koiran totuttaa autohäkkiin jo pentuna, menee se sinne mielellään. Jos auton vaihto on ajankohtaista, vähän ajettu farmariauto löytyy osoitteesta https://www.mbmobile.fi/vaihtoautot/.

Vapaana oleva koira voi aiheuttaa vaaratilanteen

Jos koira on autossa aivan irrallaan, voi se aiheuttaa vaaratilanteita. Äkkijarrutuksen aikana koira voi lentää kovalla voimalla kuljettajaa tai matkustajia päin, ja ilmalento voi olla kohtalokas niin koiralle kuin ihmisillekin. Miten koiraa voisi kuljettaa autossa turvallisesti?

Koiran turvavyöt

Yksi vaihtoehto koirien turvalliseen kuljettamiseen autossa ovat koiran turvavyöt. Koirien turvavyövaljaat kiinnitetään auton omiin turvavöihin, jolloin ne pitävät koiran paikoillaan jarrutuksissa, törmäyksissä, ajon aikana ja silloin, kun ovet tai ikkunat avataan. Koirien turvavyövaljaat maksavat noin 15 euroa, ja ovat todella kestäviä. Hyvät turvavyövaljaat ovat mahdollisimman leveät, jolloin voima kohdistuu laajoille alueille suojaten siten koiraa pahemmilta vaurioilta esimerkiksi äkkijarrutuksessa. Metalliset soljet ovat parhaita.

Koiran turvaistuin

Markkinoilla on myös pienille koirille sopivia turvaistuimia, eli kankaisia laatikoita, mitkä kiinnitetään etu- tai takaistuimeen. Turvaistuimisissa on usein paikka, mihin koiran voi kiinnittää valjaistaan. Tällöin koira pysyy omassa, päältä avoimessa laatikossaan koko ajon ajan – myös mahdollisissa äkkijarrutuksissa. Turvaistuin on hyvä vaihtoehto kantokopille, sillä kaikki koirat eivät tahdo mennä katettuun kuljetuskoppaan. Jos saat koirasi menemään kuljetuslaatikkoon, kiinnitä se hyvin auton turvavöihin.

Avoin tavaratila

Pieni tai keskikokoinen koira matkustaa avoimessa tavaratilassa omassa häkissään. Häkin tulee olla kiinnitetty auton rakenteisiin, ja joko metallinen tai kovamuovinen. Kannattaa varmistaa häkin valmistajalta, että häkki on suunniteltu suojaamaan koiraa myös mahdollisissa onnettomuustilanteissa.

Iso koira ei mahdu häkkiin. Laita avoimen tavaratilan ja matkustamon väliin koiraverkko, mikä estää koiran tarkoituksellisen tai tarkoituksettoman pääsyn matkustamoon.

Näin koira ei saa matkustaa autossa

Jos koira on autossa irti, aiheuttaa se turvallisuusriskin, mutta koiran kuljettaminen autossa irti ei ole mitenkään laitonta. Kiellettyä on vain se, että koira pääsisi häiritsemään auton kuljettajaa – tai että kuljettaja pitäisi koiraa sylissään ajon aikana.

Umpinaisessa tavaratilassa koiraa tai mitään muutakaan lemmikkiä ei saa kuljettaa.

Lemmikin kanssa autossa – mitä ottaa huomioon?

Lemmikki ei siis saa päästä häiritsemään kuljettajaa, ja lemmikin turvallisuuden kannalta se on paras pitää häkissä tai valjaissa, tai ainakin koiraverkon takana. Mitä muuta pitää ottaa huomioon, kun matkustaa lemmikin kanssa?

Koira on autossa

Varaa riittävästi juomavettä mukaan, ja pidemmille matkoille myös ruokaa, talutusvälineet sekä ensiapulaukku mahdollisine lääkkeineen. Kesällä pitää olla tarkkana auton sisälämpötilan suhteen. Koira, kissa tai vaikka kani voi saada lämpöhalvauksen. Ajon aikana voi pitää päällä ilmastointia tai avata ikkunan, mutta pysähdyksissä olevan auton lämpötila saattaa nousta vaarallisen korkeaksi jo minuuteissa – vaikka auto olisi varjossa. Ennen kuin rikot vieraan ihmisen auton ikkunan, ota huomioon, että joissain autoissa ilmastointi voi olla päällä auton sammuttuakin.

Talvella autossa tulee äkkiä kylmä, jolloin yksin autoon jätetty koira voi paleltua. Kannattaa ottaa mukaan lämmin koirantakki sekä huopa, mihin kylmissään olevan koiran voi tarvittaessa kääriä. Vielä tärkeämpää on miettiä, onko koira pakko ottaa mukaan, ja miten sen yksin autossa viettämä aika voitaisiin minimoida. Vaikka koiralle jättäisi kuumavesipullon tai lampaantaljan, se ei välttämättä osaa hyödyntää niitä itsekseen.

Joihinkin taukopaikkoihin voi ottaa koiran mukaan – koirasi osaa arvostaa sitä, että selvität asian etukäteen, eikä sen tarvitse jäädä yksin kylmään tai kuumaan autoon.