Näin siivoat kotisi, jos omistat kissan

Chili
Lähde: https://www.instagram.com/chili_theorangecat/

Monessa kodissa, jossa asuu kissa palvelijanaan, mietitään varmasti usein, miten ihmeessä koti saadaan pidetty riittävän puhtaana. Kissakotien vakiovarusteisiin kuuluu niin irronneet kissan karvat, kuin laatikosta tassujen mukana kulkeutunut hiekka ja ruoka, jota moni kissa omistajansa iloksi kuljettaa ympäri kotia tuleviksi aarteiksi, sillä onhan selvää, että ruoka loppuu jonain päivänä ja silloin on aika ottaa nämä aarrekätköt käyttöön. Jos kissa ei kerää ruokaa aarteeksi, kuljettaa moni kissa ne lähimmälle matolle ja herkuttelee annoksensa juuri sen vaaleimman maton päällä saaden aikaan siihen mitä hienoimman läiskän omistajansa kauhistukseksi. Miten sitten kodin siivoaminen olisi parasta hoitaa?

Viikottainen siivouspäivä

Helpoimmalla siivouksessa pääsee, kun pitää kerran viikossa kunnollisen koko kodin sisältävän siivouspäivän. Silloin kissakodissa siivotaan kaikkialta. Siivous aloitetaan ylhäältä eli hyllyt ja kaappien yläosat (nehän ovat tunnetusti kissojen lempipaikkoja päiväunille, koska niistä voi samalla pitää silmällä koko perhettä). Pölyjen ja kissankarvojen pyyhkimisen jälkeen on järkevää poistaa kaikki likatahrat, joita kissa on saanut aikaan erilaisille pinnoille. Matot on hyvä viedä ulos saamaan raikkaan tuoksun ja samalla ne voi hakata puhtaammiksi mattopiiskalla. Mattopiiska tuo maton rakenteista pintaan kaikki irronneet kissankarvat, jotka leijailevat tuulessa pesänrakennustarvikkeiksi pienille linnuille. Mattojen tuulettuessa viikottaisena siivouspäivänä, on hyvä imuroida koko koti ja pestä lattiat. Kissa saattaa katsella touhua ihmeissään, mutta saattaapa joku kissa tulla kaveriksi siivoamaankin. Toisten kissojen lempipuuhaa on osallistua imurointiin ja antaa palvelijoiden imuroida irtokarvat turkista nauttien huomiosta suunnattomasti. Lopuksi matot sisälle ja niistä kannattaa vielä imuroida irtokarvat pois. 

Yleinen siivous kissakodissa

Viikkosiivous ei toki riitä pitämään kissan kotia puhtaana. Kissan hiekkalaatikko tulee puhdistaa päivittäin ja hiekkalaatikon edusta kannattaa lakaista vähintään kerran tai kaksi joka päivä. Kissan vesikuppi pitää pestä päivittäin ja vesi vaihtaa yhdestä kahteen kertaan joka päivä. Näiden lisäksi kodissasi, jossa asuu kissa, päivittäisiin siivouksiin kuuluu ruokakuppien pesu jokaisen ruokailun jälkeen. Tosin kuivia nappuloita saa olla veden lisäksi esillä koko ajan ja jossain kodissa, joka on kissan valtakuntaa, kissa saattaa kaataa ajan kulukseen kuivien nappuloiden kupin. Voitkin arvata, että tämä aiheuttaa lisää siivottavaa kotiin, jossa asuu kissoja. 

Kissat

Kissat ovat perusluonteeltaan erittäin siistejä ja huolehtivatkin omasta siisteydestään erinomaisesti. Pieni pentu saattaa sotkea hieman aluksi, mutta yleensä pennut ovat täysin sisäsiistejä muuttaessaan uuteen kotiin. Kissanpentu kotiutuu vaivattomasti uuden palvelijansa luo ja kissat kiintyvätkin yleensä erittäin paljon kotiinsa. Jotkut kissat saattavat jopa palata vanhaan kotiinsa, jos perhe muuttaa uuteen paikkaan ja ne pitävät usein asuinpaikkaansa tärkeämpänä, kuin palvelijoitaan. Toiset kissat taas eivät välitä vähääkään missä asuvat, kunhan saavat olla omistajiensa kanssa. Kissat ovat yksilöitä aivan kuten me ihmisetkin. Toiset kaipaavat huomiota ja huolenpitoa, kun taas toiset haluavat olla omissa oloissaan, kunhan palvelu ja kodin siisteys on kunnossa. Jokaiselle kissan omistajalle on varmasti tuttua tilanne, kun yöllä tulee jano ja on noustava juomaan, niin matkalla keittiöön astuukin unenpöpperössä sen suurinta ääntä pitävän leikkihiiren päälle ja pahimmassa tapauksessa se on vielä juuri se pattereilla toimiva hiiri, joka lähtee kiertämään ympäri huonetta kovaan ääneen piipittäen ja lopulta päätyy piippaamaan sängyn alle. Tässä vaiheessa naapurit jo kiittelevätkin kovasti yöllistä herätystä samaan aikaan, kuin sinä kuumeisesti metsästät hiirtä kissasi nukkuessa tyytyväisenä kauneusuniaan.

Kotisiivous

Kotisiivous

Kodin, jossa asuu kissa, siivoamisen voi hoitaa myös helpommalla. Voit ulkoistaa kodin siivoamisen yritykselle, joka hoitaa kotisiivouksia. Kotisiivouksien kysyntä kasvaa vuosi vuodelta ja alalle onkin tullut suuri määrä uusia yrittäjiä. Kotisiivoojat ovat koulutettuja tottuneet siivoamaan kissakoteja. Mikäli on sovittu, että kotisiivoojat ottavat yrityksen imurin mukaan, on heillä suuttimet ja muu tarvittava, että he saavat kissankarvat irti matoilta, sohvasta ja muista kankaisista materiaaleista. Tämä helpottaa kissakodin siistinä pitämistä huomattavasti. Kotisiivousyritykset löydät helpoimmin Googlesta kirjoittamalla ”kotisiivous” ja kotikaupunkisi nimen. Silloin saat listan kotisiivouksia hoitavista yrityksistä ja voit pyytää heiltä tarjoukset kotisi siivoamiseen. Hintaan vaikuttaa kotisi koko sekä se, kuinka usein kotisiivous käy siivoamassa kotisi. Mikäli asut kaukana keskustasta, saattaa olla, että sinulta laskutetaan lisäksi kilometrikorvauksia.