Kotieläimien kanssa asuminen Turussa

Söpöt-koiranpennut
Söpöt koiranpennut

Turku on hieno paikka asua ja elää. Turussa on myös paljon kotieläimiä omistaville perheille sopivia palveluita, kuten peräti 17 eri koirapuistoa. Monet Turun kalustetut asunnot sopivat myös koira- ja kissaperheille. Olipa vuokrattava asunto kalustettu tai kalustamaton, riippuu vuokranantajasta, saako asunnossa pitää kissaa, koiraa tai jotain pienempää lemmikkiä, kuten kania. Muista siis varmistaa vuokranantajalta, saavatko karvaisetkin perheenjäsenet muuttaa asuntoon, ennen kuin teet vuokrasopimuksen!

Jos tämä asia on kunnossa, lähtee arki rullaamaan helposti, sillä Turussa ei ole koskaan liian pitkä matka lähimpään eläinlääkäriin, eläinhoitolaan, koirapuistoon tai lemmikkieläinten ruokaa myyvään liikkeeseen.

Lemmikki rauhoittaa, eheyttää, parantaa ja auttaa oppimaan

Jossain vaiheessa lähes jokainen lapsi mankuu omaa kissaa, koiraa tai hamsteria. Koira- tai kissaperhe saattaa hyvinkin olla onnellisempi kuin perhe, jossa ei ole lemmikkejä. Jos perheessänne ei ole allergioita ja teillä on taloudellinen mahdollisuus huolehtia eläimestä, kannattaa lemmikkiä vakavasti harkita.

Koiran ulkoiluttaminen kohentaa terveyttä

Koira on vietävä ulos monta kertaa päivässä. Säännöllinen liikkuminen auttaa jaksamaan ja voimaan paremmin. Juoksulenkit, pyörälenkit tai hiihtolenkit koiran kanssa kohentavat kuntoa erityisen hyvin.

Lemmikki on ystävä

Lemmikki on monen lapsen tai vanhuksen ainoa ystävä. Koira tai kissa pitää seuraa ja lohduttaa. Koiraa ulkoiluttaessa tai koiran kanssa esimerkiksi agilitya harrastaessa saattaa tulla tutustuneeksi uusiin ihmisiin. Koiranomistajilla on tapana jutella törmätessään lenkillä tai koirapuistossa. Aina kohtaamisesta ei synny mitään sen syvällisempää, mutta varsinkin yksinäisille ihmisille nuo kohtaamiset voivat olla ainoita ja siksi erittäin tärkeitä sosiaalisia kontakteja.

Lemmikki parantaa elämänlaatua

Marsun, liskon, hamsterin tai minkä tahansa muun eläimen koskettaminen helpottaa läheisyyden kaipuuta. Ihmisellä on luontainen tarve koskettaa ja tulla kosketetuksi, ja sitä kautta solmia tunneyhteys toiseen elolliseen sekä tuntevaan olentoon.

Lemmikille voi myös puhua, ja sen kanssa voi leikkiä. Leikkimistä ei kannata unohtaa aikuisenakaan! Lemmikin touhujen seuraaminen saattaa antaa myös naurunaihetta – tästä hyvänä esimerkkinä ovat televisiossa pyörivät Hauskat kotivideot.

Lemmikki laskee stressiä

Kissan tai koiran läsnäolo vähentää stressiä ja laskee verenpainetta. Erityisen terapeuttista on silittää ja paijata karvakaveria. Koska eläimen ruumiinlämpö on hieman korkeampi kuin ihmisen, tuntuu se lämpimältä ja rauhoittavalta sylissä. On huomattu, että kissan, kanin tai vaikkapa hamsterin silittäminen ruokkii hyvänolontunnetta.

Lemmikki suojaa sairauksilta

Lemmikki laskee verenpainetta ja vähentää stressiä, ja lemmikin kanssa liikkuminen ehkäisee ylipainoa. Sitä kautta lemmikki voi suojata kakkostyypin diabetekselta sekä esimerkiksi sydänsairauksilta. On huomattu, että lemmikki parantaa leikkauksesta toipumista, ja että lemmikit suojaavat lapsia allergioilta.

Lemmikki auttaa oppimaan

Lukukoirat ovat hyvä esimerkki siitä, että eläin auttaa oppimaan. Varsinkin autististen lasten on usein helpompi ottaa kontaktia eläimeen kuin ihmiseen.

Turussa on helppo asua kotieläinten kanssa

Turussa on helppoa asua kotieläinten, myös eksoottisimpien lemmikkien, kanssa. Turussa on lukuisia eläinlääkäreitä ja lomahoitoloita, ja pienimmissäkin ruokakaupoissa myydään ainakin kissan- ja koiranruokaa. Laadukkaampaa lemmikkiruokaa ja eksoottistenkin lemmikkien tarvikkeita myydään lukuisissa lemmikkieläintarvikeliikkeissä, joita on ympäri kaupunkia. Myös kotiinkuljetuksia tarjoavat verkkokaupat palvelevat kaikkia turkulaisia. Netistä voi etsiä myös koiranulkoiluttajia ja ”koirakummeja”.

Koirapuistoja on peräti 17 kappaletta. Osassa on eri puolet pienille ja isoille koirille. Ruissalosta ja Uittamolta löydät koirille tarkoitetut uimapaikat (tavalliselle uimarannallehan ei saa viedä koiria).

Lemmikin voi ottaa mukaan myös Turusta lähtevään junaan, bussiin tai laivaan. Esimerkiksi Tallink Silja veloittaa lemmikkieläimestä reittikohtaisen maksun. Esimerkiksi Turku-Tukholma-välillä se on 16 euroa. Lemmikkihytissä saa olla kerrallaan korkeintaan kolme eläintä. Alle 8-kiloisia eläimiä saa kantaa mukanaan julkisissa tiloissa (mutta ei ravintoloissa), ja sitä isompaa pitää kuljettaa hihnassa – mieluiten kuonokopalla varustettuna.

Lemmikkieläinpassia suositellaan kaikille reiteille, sillä jos laiva joutuu käymään Ruotsin puolella esimerkiksi sääolosuhteiden takia, koiralla pitää olla takaisin Suomeen tullessa todistus siitä, että sillä on mikrosiru, EU-lemmikkieläinpassi ja voimassaoleva rabies- eli raivotautirokotus.

Kun lemmikistä on aika luopua, sijaitsee Turun kaupungin lemmikkieläinten hautausmaa Urusvuoressa. Hautausmaalle pääsee myös julkisella liikenteellä. Hautapaikkamaksu on 60 euroa per 10 vuotta. Haudattavan lemmikin on oltava alle 30-kiloinen; sitä isommat lemmikit tulee tuhkata hautausmaan yhteydessä toimivassa Turun Seudun Lemmikkituhkaamossa.