Mitä tulisi huomioida kun ostat valjaat lemmikillesi?

Koira valjaissa
Koira valjaissa

Suomessa on noin 600 000 koiraa. On isoja koiria, pieniä koiria, hoikkia koiria ja pulleita koiria. On pitkäkarvaisia näyttelykoiria, jänteviä metsästyskoiria, touhukkaita vahtikoiria, pörröisiä sylikoiria ja komeita poliisi- tai tullikoiria. Merkittävä osa koirista on sekarotuisia, joskus mielenkiintoisenkin näköisiä eri rotujen risteytyksiä. On vaikeaa, ellei mahdotonta löytää kahta täysin samanlaista koiraa. Näin ollen myös koiran valjaiden valinta voi tuottaa päänvaivaa. Naapurin Mustille pieneksi jääneet valjaat tai edelliseltä koiralta jääneet valjaat eivät ehkä sovi lainkaan sille hauvalle, joka nyt on päiviäsi sulostuttamassa. 

Valjaat tulee valita koiraa varten

Vaikka olisit investoinut koiran valjaisiin useamman kympin, luovu niistä, jos ne eivät sovi koirallesi. Koiraa ei kiinnosta se, kuka valjaat on suunnitellut, minkä väriset ne ovat tai onko niissä heijastavia ominaisuuksia. Valjaiden ulkonäöllä ja turvallisuutta parantavilla heijastimilla on toki merkitystä, mutta Mustia tai Rekkua kiinnostaa vain se, ovatko valjaat mukavat päällä.

Valjaiden tulee olla mahdollisimman ergonomiset, jotta koira voi liikkua rennosti. Mihinkään ei saa sattua, eikä mikään kohta saa painaa tai tuntua epämukavalta. Valjaita voi yleensä säätää, mutta ei määräänsä enempää. Koiran valjaat kannattaakin ostaa mittojen mukaan. Jos ostat valjaat netistä, varmista, voiko ne tarvittaessa vaihtaa tai palauttaa. Parasta olisi, jos koira voisi olla mukana kaupassa valjaita sovittamassa. Asiantunteva myyjä osaa auttaa oikeiden valjaiden valitsemisessa ja valjaiden säätämisessä juuri sopivan kokoisiksi. Sopivaksi säädetyt valjaat ovat napakat, mutta eivät liian tiukat.

Huomioi myös materiaalien pehmeys, solkien ja muiden kiinnikkeiden laatu sekä valjaiden pestävyys. Valjaat kuraantuvat usein, joten niiden tulee olla helposti pestävät ja pesua hyvin kestävät.

Koiran valjaiden oikea koko

Joillain valmistajilla on koirarotukohtaisia valjaita. Tämä helpottaa valjaiden valintaa, jos sinulla on rotukoira, minkä koko on tyypillinen. Poikkeuksellisen pienet tai suuret yksilöt sekä hieman ylipainoiset koirat ovat asia erikseen – silloin tarvitaan joko sovitusta tai mittanauhaa, tai molempia.

Koiran kaulanympärys on tärkeä mitta kaulapantaa valitessa. Kaulapanta ei tietenkään saa puristaa, mutta kaulapannan ei myöskään tulisi sujahtaa pään yli. Koiran valjaita valitessa keskitytään koiran rinnanympärykseen. Valitse aina hieman koiran rinnanympärystä suurempi koko, sillä valjaiden kokomerkintä kertoo siitä, mikä on valjaiden rinnanympäryksen maksimimitta. Jos koiran rinnanympärys on 57, kannattaa valita koko 60, ja niin edelleen. Valjaiden koko on voitu merkitä myös 50–70, jolloin se kertoo sekä minimi- että maksimitan. Koiralle, jonka rinnanympärys on 57, sopii mainiosti koko 50–70. Kannattaa silti sovittaa, jotta voit varmistua valjaiden istuvuudesta ja helppokäyttöisyydestä.

Erilaisia valjaita joka lähtöön

Koirille myydään erilaisia valjaita. On pentuvaljaita, mitkä muistuttavat enemmän puseroa kuin talutusvaljaita. Näiden pehmeiden valjaiden avulla pentu voi totutella valjaissa kulkemiseen. On vedonestovaljaita, joita käytetään remmissä vetäville koirille – kannattaa kuitenkin harkita ensisijaisesti koirakoulua, missä opetellaan remmissä kulkemista. Autossa kannattaa käyttää autovaljaita, jotta koiran (ja ihmisten) olisi turvallista matkustaa. Autovaljaat ovat ikään kuin koiran turvavyö. Vielä turvallisempaa koiran olisi matkustaa auton avoimessa takatilassa, joko häkissä tai verkon takana. Lisäksi on esimerkiksi vetovaljaita, joita käyttävät valjakkokoirat.

Jos tarkoitus on hankkia talutusvaljaat normaaliin lenkkeilyyn, pääset valitsemaan perusvaljaista ja y-valjaista. Y-valjaissa pehmustettu rintakappale tulee koiran etujalkojen väliin, kun taas perusvaljaissa rintakappale ylittää koiran rinnan vaakatasossa. Perusvaljaiden selkäkappaleessa on usein talutuskahva, josta koiraa voi tarvittaessa pidellä. Valinta y-valjaiden ja perusvaljaiden välillä on usein makukysymys, joskin koiran ruumiinrakenne on otettava huomioon. Laadukkaat valjaat ovat sekä istuvia että turvallisia riippumatta siitä, millainen rintakappale niissä on. 

Kissan ja kanin valjaat

Kissa valjaissa

Myös kissoille myydään valjaita, sillä taajamissa ja kaupunkialueilla kissan on ulkoiltava kytkettynä. Kissan valjaat ovat säädettävät, joten yleensä myynnissä on vain yksi koko (pentuvaljaiden lisäksi). Kannattaa kuitenkin sovittaa ennen ostopäätöstä – varsinkin jos kissa on kovin pieni tai suuri.

Kaniakin voi ulkoiluttaa valjaissa. Kaneille ostetaan usein kissanvaljaat, mutta kaneille myydään myös omia valjaita. Ne ovat usein hengittävää ja joustavaa kangasta, ja muistuttavat pikemminkin toppia kuin talutusvaljaita. Niissä paine jakautuu tasaisemmin silloinkin, jos kani pelästyy ja koettaa pinkoa pakoon.